Program

Program StockholmMediaWeek 2021

Varumärken som vill inverka positivt på världen, finns det gott om. Som tur är. Men i en tid när varje aktör med självbevarelsedrift putsar på sin hållbarhetspolicy – Var går gränser mellan äkta ambition och simpel green wash? Mellan engagemang och populism? Följare och köpta likes? Data och insikter?

Syftesdriven kommunikation verkar vara svaret på det mesta, för en del till och med en affärsidé. Men hur påverkar kontexten; medierna, samhället och lagstiftningen? Och om vi nu hittar det perfekta sammanhanget – hur utvärderar vi resultatet? I vilken valuta? 

Hur tänker annonsörer och byråer kring hållbarhet idag? Svaret får du irl när StockholmMediaWeek är tillbaka med två fulladdade dagar och samtidens mest aktuella fråga: vem kan man lita på?

______________

08:30-09:00 Registrering och kaffe

______________

Akt 1 / LOGIKEN


Hållbar affärsutveckling – vad är det egentligen? Digitalisering, robotisering och miljöhänsyn påverkar företags lönsamhet redan idag. Frågan handlar inte om man ska jobba med hållbarhetsfrågor, utan hur. Allt fler företag går dessutom ett steg längre och gör hållbarhet till själva affärsidén. Vilken roll spelar varumärke, kommunikation och konsulter här? Akt 1 av StockholmMediaWeek går rakt på sak och frågar sig: Vad kan vår bransch göra för att rädda världen, affären och oss själva? Hur hållbart är hållbart?

Branschexpert:
Anna Krogh Hansen, Magna Mediabrands

______________

”Ladies and gentlemen at StockholmMediaWeek 2021 - tänk hållbart.”

Alla event behöver ett invigningstal. Vi rivstartar dagen med ett manifest till hela kommunikationsbranschen. Vad kan vi som jobbar med marknadsföring göra för att rädda världen, affären och oss själva? Wear Sunscreen?

Medverkande:
Fredrik Moberg, Stockholms Universitet
Maria Wetterstrand, Miltton Europe

______________

Kommunikation som driver hållbarhet

Gärna ett manifest, men först en rejäl strategi - den hållbara affärsidén ska täcka många aspekter. Hur gör företagen för att leva upp till allt tuffare hållbarhetsmål och förväntningar? Hur och var förmedlar man sitt hållbarhetsarbete?

Medverkande:
Lisa Wahlström, Coca-Cola
Charlotta Szczepanowski, Coop

______________

Sten, sax, påse – vilken byrå driver hållbarhet?

När både vägen och målet heter hållbarhet – vem krokar varumärket arm med under resan? Reklam- och varumärkesbyrån, för en hållbar position som fångar konsumenten? Teknikkonsulten, för en hållbar upplevelse? PR-byrån, för att bearbeta marknaden? Eller rent av en hållbarhetsbyrå? Vem håller i taktpinnen, när varumärket får välja?

Medverkande:
Joel Lindefors, Futerra
Malin Ljung Eiborn, Prime Weber Shandwick 
Nike Carlstoft, Dentsu

______________

150 years of fame – annonsörerna som tänker leva 100 år till

Är startup-trenden övergående eller här för att stanna? Handlar hållbarhet om uthållighet eller konstant nytänkande? Finns det någon framtid för det långsiktiga varumärket eller gäller Andy Warhols ”15 minutes” även varumärken?

Medverkande:
Dev Malhotra, Stockholms Auktionsverk
Thommy Bindefeld, Svenskt Tenn

______________

PAUS

______________

Målgrupp till varje pris – medieköparnas ansvar

Medieköparnas beslut har direkt påverkan på utvecklingen av lokala demokratiska medier, men bryr de sig om något annat än ersättning och målgrupp? Är störst alltid bäst när det gäller medier. Eller lönar det sig att tänka frigående och närodlat?

Medverkande:
Emanuel Falsén, OMD
Göran af Klercker, The Twenty consulting
Mikael Bergh, Postkodlotteriet

______________

Byråernas nya affärslogik - vilken är vägen framåt?

A Jack of all trades is a master of none (but oftentimes better than a master of one). Hur hamnar byråerna högst upp på kundernas önskelista 2031? Ska man integrera med inhousebyråer? Kroka arm med it-avdelningen? Renodla? Vad säger branschen – hur ser framtidens affärsmodell ut?

Medverkande:
Urban Hilding, Hear
David Granath, Granath
Michael Jäderlind, NOVA Sweden

______________

Hållbar på jobbet

I takt med att det blir svårare för branschen att behålla och rekrytera kompetens, blir företagskulturen allt viktigare. Medarbetaråsikter i sociala medier väger tungt och det som tidigare mest var bullar till kaffet ses som varumärkets viktigaste kanal utåt. Fortfarande är mismatchen mellan vad medarbetare söker och vad arbetsgivaren erbjuder stor. Vilken roll spelar hållbarhet här? Hur långt kommer man med en mångfaldspolicy och en önskan om att kopiera på båda sidorna?

Medverkande:
Fredrik Hillelson, Novare
Karin Zingmark, Zingmark Consulting
TBA

______________

Pristudelning Årets Branschpersonlighet

______________

Lunch 12:00-13:00

______________


Akt 2 / KONTEXTEN


När du står där med en affärsidé som tagit hänsyn till alla aspekter av hållbarhet – är det bara att tuta och köra då? Hur långt räcker en svan eller en reco-märkning i en Social Media-värld fylld av tvärsäkra åsikter och stormar som blåser upp från ingenstans? Hur mycket påverkar politiska beslut, demokratiska plattformar och redaktionellt innehåll ett varumärke? Finns hållbara och mindre hållbara medier? Och hur långt sträcker sig ett varumärkes ansvar egentligen? Det här måste vi reda ut. Välkommen till en akt om varumärkets svårtyglade sammanhang.

Branschexpert:
Jonathan Norén, Ad-On

______________

It's Time to Create Sustainable "Options" that are Options for Everyone

Business can’t wait for sustainability to become mass market before forging change — it might never happen, for a complex bundle of reasons. But our planet is on fire, so business must take the lead on making everyday life more sustainable.
This session will explore how people beyond the business echo chamber are thinking about sustainability, examine the real nature of the “say-do gap”, and set out brands’ role in making sustainability an achievable way of life — for all people.

Medverkande:
Mark Curtis, Accenture Interactive

______________

När det äger att inte äga

I hållbarhetens namn är hyra det nya köpa. Den som söker, hittar hyrtjänster för allt från weekendboenden och elsparkcyklar till vedklyvar, partyljus och kläder. Konsumenterna vill ha, men inte äga. Uppleva, men inte leva med. Hur bygger man relationer med en rastlös konsument? Och var finns lojaliteten – hos varumärket eller hos fenomenet? 

Medverkande:
Alexander Popovski, Rent Routine
Steinar Danielsson, Volvo Car Mobility
Linnea Agüero, Readly

______________

Flippat samhällsansvar – burgarnas vägar till grönt

Those were the days, när en vegoburgare räckte för att signalera hållbarhet för en hamburgerkedja. Idag krävs klimatpositiva hållbarhetsrapporter, ungdomsengagemang och laddstolpar eller prisbelönt reklam för att visa att man menar allvar. Burgarnas väg till hållbarhet ser olika ut – vilken leder längst? 

Medverkande:
Kaj Török, MAX Burgers
Susanne Rydjer, Mc Donald's

______________

Slaget om mediepengarna – hållbara medieaffärer

Nya köpbeteenden, globalisering och ett medie-ekosystem i snabb förändring. Hur ska marknadsförare och annonsörer tänka framöver? Hur kan nationella och internationella mediebolag samverka långsiktigt? Och vilken utveckling kan vi förvänta oss?

Medverkande:
Carl Wåreus, Google
Lotta Cederbom, Aller Media
Magnus Heljeberg, JCDecaux
Malin Häger, TV4

______________

Skräckblandad förtjusning – om icke pk annonsmiljöer

I Mellanmjölkens land väljer många annonsörer att nå tillräckligt många i en trivsam annonsmiljö framför ännu fler i nischmedier med tydliga åsikter. Hur mycket påverkar omgivningen ett varumärke? Kan man rent av använda sig av kontexten? Och finns Mellanmjölkens land fortfarande…?

Medverkande:
Björn Lindholm, Integral Ad Science
Chang Frick, Nyheter Idag


______________

PAUS

______________

Bianca Ingrosso - helt egen klass, helt egna regler

Hur man bygger ett varumärke och en mångmiljonindustri utan att passera gammelmedia?
Sveriges idag mest omtalade influencer når 1,2 miljoner följare på Instagram och har 389 000 följare på Youtube. Vid 26 års ålder har hon byggt ett av Sveriges största varumärken för unga kvinnor, en mångmiljonindustri med extremt hög trovärdighet – utan att passera gammelmedia. Hur lyckades hon? Och vad är nästa steg?

Medverkande: Bianca Ingrosso

______________

Beroendeframkallande flygresor – om att marknadsföra klimatbovar

Vi har vant oss vid varningstexter på tobak och alkohol. Nu höjs röster om att införa regler för fler produkter och tjänster. Skulle klimatet gynnas av hårdare tag för marknadsföring av klimatbovar?

Medverkande:
Hanna Riberdahl, Sveriges Annonsörer
Cecilia Solér, Forskare
Gustav Martner, Greenpeace
Helena Westin, KOMM

______________

Medierna som ska rädda världen

Vi ser att många medier skaffar klimatredaktioner. Klimatsatsning. Satsningar på klimat - flera heltidare. Finns det en affär i detta eller är det bara för att "vara goda"?

Medverkande:
Maria Stengård, Dagens Nyheter
Jonathan Jeppsson, Aftonbladet

______________

Post corona shopping

Borta är de överkryssade krogborden, konferensrummen har fyllts upp och kund och konsult kramas igen – det mesta har med andra ord återgått till det vanliga i post pandemins Sverige. Förutom shoppingbeteendet då. E-handeln fortsätter att växa och varannan cyklist är en hårt arbetande matleverantör. Dessutom stampar Amazon i farstun. Hur hållbart är vårt nya sätt att konsumera?  

Medverkande:
Andreas Broman, Retail United International AB
Maryam Ghahremani, Bambuser


______________

Var hänger kreatörerna?

Fonden är TikTok - de gör vad DN gjorde på 90-talet.
På TikTok hänger de som går på Berghs om 5 år. Hur tänker medier för att dra till sig intressanta kreatörer? Hur gör gammelmedia för att hänga med?

Medverkande:
Linda Palmgren, Bauer Media
Paul Brandenfeldt, Bonnier News
Ida Antebro, Aller Media

______________

Hur långt når svenska?

Trots att inget annat land i Europa har så stor andel invandrare som Sverige, gör språksvårigheter och traditionellt tänk att en viktig och köpstark målgrupp ofta missas. Har företag och samhället i stort råd att missa 20% av Sveriges befolkning?

Medverkande:
Julia Agha, Alkompis
Per Karlströmer, Kapi

______________

Så håller vi modet uppe

Medverkande:
Sarah Krusell, NA-KD

______________

Pristudelning Årets Annonsör

______________

Dagen avslutas ca 16:40

______________


08:30-09:00 Registrering och kaffe

______________


Akt 3 / DATAN


Magkänsla tar oss långt, men för att verkligen veta hur vi ska marknadsföra oss och hur resultatet blev, behövs digitala verktyg och kunskap om hur de fungerar och används. Hur korsmäter man digitala medier? Vad är en köpt följare värd och är effekt effektivt? Kakorna, valutorna, stackarna och martech – ja vi går igenom dem med. Dessutom frågar vi oss om data är svaret på allt? Eller om det är med datan frågorna börjar… Välkommen till akten för sifferdjuret i oss.

Branschexpert:
Diana Lidén, Bizkit Havas

______________

Datainsamlingen, Insiktsanalysen och den helige Magkänslan.

Den som sitter på data, sitter på möjligheter. Men hur mycket data kan man ta in i en process? Kan det bli för mycket av det goda? Vem ska tolka allt och förvandla det till objektiva insikter? Och hur kan den användas för att vässa rekommendationer, vägval, målgrupper och erbjudanden? Krävs lite magkänsla också kanske?

Medverkande:
Mats Holmberg, Spotify
Mikael Grenros, NoA Consulting
William Sävblom, ICA


______________

Branschens sifferdjur

Vi räknar steg, sömntimmar, kronor, likes…. I boken Sifferdjur visar ekonomiprofessorerna Mikael Dahlen och Helge Thorbjörnsen hur siffrorna styr våra val långt mer än vi tror. Hur försiffrad har vår bransch blivit? Kan vi lita på datan? Och vem sitter i förarsätet – siffrorna eller vi?  

Medverkande:
Micael Dahlen, Handelshögskolan

______________

Eyetracking – svart på vitt om annonseffekter

Hur kan vi veta vilka annonsplaceringar som fungerar och vad de är värda i kronor och ören? Forskning mellan Handelshögskolan och Tobii ger svaret. Hör Erik Modig om eyetracking och hur annonsörer ska prioritera sina annonsköp för att få så stor påverkan som möjligt.

Medverkande:
Erik Modig, Handelshögskolan

______________

Är det självklart att hållbarhet håller affärsmässigt?

Alla vill vara hållbara och tänkta på miljön, men ibland styr annat valen. Så hur ser det ut på sista raden? Betalar det sig att ta ansvar, göra allt rätt och vara en god samhällsspelare?

Medverkande:
Erik Elvingson Hedén, Sustainable Brand Index
Erik Modig, Handelshögskolan
Mårten Lundberg, Tre

______________

Kors - kan vi mäta allt nu, eller?

Cross Media Measurement – upp till bevis!

Medverkande:
Peter Mackhé, Sveriges Annonsörer
Sofie Westerstrand, Scream

______________

Fejkföljare & självmätning – vem kan man lita på?

Vad betyder det att 957 Linkedin-kontakter sett att någon firar fyra år på sin arbetsplats? Kan ett reklaminlägg om ett diskmedel verkligen ha 1,5M likes? Gör man rätt i att bli misstänksam när det gäller digital räckvidd? Eller handlar det snarare om andra KPI:er? Transparens och mätbarhet är sociala mediers mellannamn, men vem kan man lita på? 

Medverkande:
Henrik Sörensson, Facebook
Kristina Juhlin, Amplifi Sweden
Magnus Anshelm, MMS
Samin Krijestarac, Splay


______________

"Walled gardens" är ingen "walk in the park"

Google, Facebook och Amazon är ”walled gardens”, mer eller mindre slutna ekosystem med operatörsstyrda köp och mätningar. För annonsörer som ser plattformarna som komponenter i en martech stack snarare än som helhetslösningar, blir det svårt att få överblick. Hur lägger man upp en digital strategi med flera plattformar, om man saknar helhetssyn? Hur ska man förstå vad man totalt får och vad som ger vad när allt köps och mäts på olika ställen?

Medverkande:
Caroline Blom, Curamando
Lena Lindgren, Telia
Tom van Altena, Scream


______________

Omdöme vs data

Omdöme och data måste kunna leva ihop. Samverkan mellan dessa ger en
tredje smak. Men för att använda sig av både förnuft och känsla måste vi tänka nytt: ord som
pragmatism, osäkerhet och sökande blir mer centrala än svar, tydlighet och enkelhet. Är vi på väg att lämna en tid av facit för ett nytt paradigm? Och orkar vi reflektera och analysera så länge som krävs för att se nya saker?

Jens Lanvin, Futurist

______________

Hålla koll på hemmajobbarna

Det mesta med pandemin vill vi lämna bakom oss, men handen på hjärtat – lite skönt var det väl att jobba hemma? Eller har vi aldrig jobbat mer? Åsikterna går isär. Hur förhåller sig företag till distansarbete vs att vara på kontoret? Låt oss tala lite om elefanten i rummet.

Medverkande:
Gabriella Ekström, Dentsu
Martin Wästfelt, Unionen

______________

Prisutdelning Årets Kampanj

______________

Lunch 12:00-13:00

______________


Akt 4 / STORYN


Att bidra till en hållbar vardag, vara en god kraft och göra skillnad, har gått från usp till hygienfaktor. Syftesdriven kommunikation står på många varumärkens önskelista. Kan alla verksamheter hitta en högre tanke att samlas kring, än den att skapa lönsamhet? Måste och ska ens alla företag bygga en värdegrundsdriven relation med sina kunder? Och var går gränsen mellan simpel greenwash och ett engagemang som verkligen berör? Akt fyra tar sikte på innehållet och berättelsen. Hur värdefull är den?

Branschexpert:
Anna Arvidsson

______________

Salesforce framtidskarta

Keynote Fireside Chat: “Future roadmap for companies, organizations & brands to become more sustainable. The vision of Salesforce's stakeholder capitalism and how business can be a platform for change."

Medverkande:
Peter Schwartz, SVP, Strategic planning and Chief Futures Officer, Salesforce

______________

Framtidens annonsering

Medverkande:
Arash Gilan, Viva Media Group
Liv Sandberg, TikTok

______________

Engagemang eller greenwashing?
”För lite och för sent”, ”sila mygg och svälja kameler” - kritiken kan vara extra hård mot företag som vill dra sitt strå till hållbarhetsstacken, lyfta fram miljöinsatser och prata målsättning. Var går gränsen mellan verkligt engagemang och populistisk greenwashing? Hur symbolisk kan en handling vara? Och hur känns det att försöka göra rätt, när mediebilden säger något annat?

Medverkande:
Anna Erman Ojde, Danske Bank
Dani Backteg, Preem

______________

Storyn om Storytel

Ljudboksföretaget Storytel grundades 2005 med visionen om att göra världen mer empatisk genom berättelser som kan delas av vem som helst, var som helst, när som helst.1 600 000 abonnenter och 700 000 titlar senare är succén ett faktum – på fler än 25 marknader. Hur gick det till?

Medverkande:
Ingrid Bojner, Storytel

______________

ICA – the story

Medverkande:
Frank Hollingworth, KING
Neda Kanni, ICA

______________

PAUS

______________


Underhållning 2022 – Vad? Var? Hur?

När alla Sveriges bönder är gifta och vi inte orkar en säsong till av en thrillerserie eller ett nyskapande sydkoreansk drama – vad gör vi då? Har den breda underhållningen en framtid? Och hur ser den i så fall ut?  Hur skapar man underhållning som håller över tid – är det ens möjligt i en tid där uthållighet är bristvara?

Medverkande:
Alexander Bastin, Viaplay Studios
Leo Saucedo, Acast
Per Sundin, Pophouse
Åsa Sjöberg, TV4

______________

Slaget om konsumenternas mediekassa

Efter pandemin, hur kommer konsumenterna att investera i underhållning och medier?

Medverkande:
Alexander Lydecker, Bonnier News
Karolina Roslund, Perfect Day Media
Moon-Suck Song, Panagora Room AB
Åsa Sohl, Scream

______________

Nischmedier

Medverkande:
Ebba Bjelkholm, Hera PR & Kommunikation
Micke Lejonryde, Jakt Är Jakt

______________

Prisutdelning Årets Säljorganisation

______________


Dagen avslutas ca 16:00

______________
Programledare för dagarna är Claes de Faire. Innehållsansvarig för årets evenemang är Rolf van den Brink.


Mediepartner för StockholmMediaWeek 2021 är Dagens Media.