Så skapar du Sveriges bästa kampanj

Sedan 2008 har StockholmMediaAward utsett och korat Sveriges bästa kampanjer. Men vad är egentligen receptet för en insiktsfull, kreativ och disciplinoberoende kampanj?

StockholmMediaAward är en av Sveriges största medietävlingar, där bland annat innovativa, nyskapande och effektiva medielösningar premieras. Kategorin Årets Kampanj har utsetts sedan 2008 och delas ut i tre olika valörer: Silver, Guld och Grand prix.

Årets Kampanj StockholmMediaAward
Stockholm Media Week 2022. Foto Anna Hållams

Föregående år, 2022, vann Friends Grand prix, tillsammans med Perfect Fools & Ocean Outdoor, med kampanjen ”Bullying out of home”. Kampanjen syftade till att öka kännedomen kring nätmobbning hos vuxna. Klas Lusth, CEO & Executive Creative Director på Perfect Fools, om den vinnande kampanjens mediestrategi:
– Grunden i mediestrategin var att vi ville gå i en räckviddskanal för att nå så många som möjligt. Vi skapade därför digitala utomhusare som visade upp den annars dolda nätmobbningen. Autentiska notiser från mobbade barns telefoner streamades till tusentals digitala utomhusare över hela Sverige. Från dolda skärmar, till offentliga skärmar. Notiserna rullade över den vanliga reklamen och gav vuxna en inblick i alldeles för många barns vardag, säger Klas Lusth.

Kampanjen fick stor spridning och kännedomen om nätmobbning hos vuxna ökade markant. Klas Lusth summerar arbetet med kampanjen i tre lärdomar:

– Använd kanalen som budskapet ska gå i som en del av berättandet. Det som är viktigt för att lyckas med det är att medieplaneringen är en del av idéarbetet. Något som händer alldeles för sällan. Jag tror generellt att det finns ett enormt effekt- och effektivitetstapp mellan idé och medieleverans. Lite som elen som förlorar energi mellan Norrlands älvar tills det kommer fram till min mobilladdare. Något annat som också är viktigt, men som idag inte nyttjas fullt ut, är synergier mellan köpta kanaler och PR. Kräver mer av idé, men det är precis vad som behövs i en reklamtrött nutid. Till sist vill jag även understryka att modiga idéer tar tid. Vi jobbade väldigt länge för att få ihop själva idéen och alla parter. Det krävdes för att göra verklighet av det som fanns i en idépresentation i över ett år, avslutar Klas.

Snart är det dags att utse vinnarna i Årets Kampanj 2023. Sista inlämningsdag för att vara med och tävla i årets upplaga är den 10 mars. All information om tävlingen samt tävlingsformulär hittar ni här.

För mer information, vänligen kontakta:
Lena Regeheim, verksamhetsansvarig StockholmMediaWeek, Sveriges Mediebyråer, lena@sverigesmediebyraer.se