Programledare: Claes de Faire
Programledare för dagarna är Claes de Faire.
Paradigmskiftet är det som pågår medan vi är upptagna med att prata ”inhouse vs konsulter”. Villkoren för annonsörerna och för byråer och medier, som levererar till annonsören, är i ständig förändring. Det köps, säljs, värvas, förvärvas och branschglids som aldrig förr och mediekartan är ett levande dokument, ett WIP där nya allianser och affärsområden föds i ett sällan skådat tempo – lokalt och globalt. Vad handlar det hela om egentligen? Finns det en större plan, eller är sammanslagningarna fullskaleexperiment med oviss utgång? Vilka byggen kommer att stå stadigt på sikt och vad faller platt redan i närtid?
Välkommen till första akten av StockholmMediaWeek 2019, en akt om branschens verkligt stora frågor.
Branschexpert och delprogramledare på scen under akt 1 är: Martin Hugosson, Group M.
Hur har kartan ritats om, på en global nivå, för alla som levererar till marknadsförarna? Vilka skiften och disruptioner har förändrat spel-planen? Vi ser ompositioneringar på konsult-sidan, där management- och it rör sig mot den kreativa sektorn, samtidigt som den kreativa sidan närmar sig tech och affärsutveckling. Vi ser omstöpningar på mediesidan – där varumärken syns och frodas – som utmanas av tech-jättarna och där telekom nu är ”mesta” medieägare. Spetsa öronen och gör er redo för teoriperspektivet av det vi upplever i praktiken.
På byråfronten allt nytt. Nya byrånätverk tar form och befintliga stöps om. Men för vem byggs det nytt, förändras och omformas – ägarna eller kunderna? Vems pengar slåss man om och på vilket sätt? Och vem äter vem? Eller äter någon någon överhuvudtaget?
Marknadsföringskartan kan ritas om hur mycket som helst – om inte annonsören får det som förväntas, är det ändå kört för leverantörerna.Vilka egenskaper och tjänster ska byråer och medier bidra med? Vad kräver en internationell marknadschef av sina partners idag? Och, för att göra det ännu mer spännande, hur ser förväntningarna ut för de kommande fem åren?
BEDÖMNINGSKRITERIER
Personer som nomineras till Årets Branschpersonlighet skall ha varit tongivande på den svenska mediemarknaden, väckt känslor och engagemang, varit nytänkande och innovativa och som har flyttat fram positionerna för den svenska mediemarknaden.”
Nominerade:
Amanda Oxell, grundare Annonsrådet & digital strateg.
”Modig och tar tydligt ställning i viktiga frågor och arbetar aktivt för en ”fräschare” bransch.”
Daniel Weilar, medieentreprenör & grundare Primetime
”Vilja och förmåga att sätta idéer till verket. Utvecklar nya medieprodukter och verkar för branschens framdrift genom engagemang och arbete för såväl standarder som samarbete.”
David Sandström, marknadsdirektör Klarna
”Utmanar strukturer. Driver vår bransch framåt genom att ifrågasätta, hitta nya lösningar och vågar prova nytt.”
Magda Gad, krigskorrespondent & omvärldsanalytiker för Expressen
”Tillför både hög trovärdighet och en bra annonsmiljö i kvällspress. Är en influencer med skyhögt förtroende, som ger avtryck.”
Allt fler mediehus släpper standardritningarna och nya affärsmodeller tar form. Nya mediekanaler, ny syn på content, nya målgrupper och nya kompeten-ser.Vilka är koncernbyggarna som lämnar sitt gamla liv i mediesverige för att starta om på nytt? Hur går tankarna? Och hänger annonsörerna med? Möt kanalbyggarna som gräver guld i nya marker.
Bygga nytt eller köpa upp är vägar till förändring. Men det finns en till: dela upp. Varför har man delat sina koncerner i två? Och hur ändrar det på sikt verksamheterna och deras relation till varandra?
Branschens mest snabbtänkta hjärnor spekulerar och visar hur marknadsinvesteringar och publik omfördelas bland kanalerna. Sker verkligen all tillväxt i sociala medier?
Detta har hänt: Sveriges samtliga dricksvattentäkter har förgiftats och allmänheten måste varnas! ”Hesa Fredrik” har permission och samhällets hopp står till media. Ett räckviddsbattle om vem som når flest, snabbast och på vilka sätt?
När allt du lärt dig om marknadsföring har ändrats och gamla sanningar känns mer gamla än sanna, är kärnan fortfarande detsamma; varumärket, målgrupper och budskap. Så hur ska man tänka? Hur bygger man ett varumärke idag och behöver man det? Vilken typ av budskap attraherar dagens konsumenter? Måste man ta ställning till samhällsfrågor eller ska man helst förhålla sig neutral? Var träffar man den krävande målgruppen? Och när vi väl hittat rätt – vad krävs för att få ett avslut, en konvertering, ett köp?!
Välkommen till akt 2 – akten när vi gör som vi alltid gjort. Och ändå inte.
Branschexpert och delprogramledare på scen under eftermiddagen är: Annelie Holm, OMD.
Den ständigt uppkopplade människan finns överallt. Men betyder det att alla ständigt är potentiella kunder? Hur servar man som varumärke konsumenten och bemöter verkliga konsumentbehov? Måste man bygga sitt varumärke genom välkomna konsumentupplevelser i ”moments of now”? Och vilka är i så fall de mest effektiva metoderna?
Medierna bygger egna content studios för att leverera native till de egna kanalerna. Hur påverkas medierna som annonsmiljö när native och redaktionellt mixas? Vad händer med möjligheterna för annonsörerna när deras native-annonsörer bara kan köras i bestämda kanaler?
I tider av agilt, dynamiskt och datadrivet, vilken är plattformen eller grunden som strategin och kommunikationskonceptet vilar på? Är det idén som får styra, teknologin som sätter riktningen eller tar allt avstamp i användargenerering? Må bästa argument vinna!
Berättelser har alltid fångat människors uppmärksamhet. Mer än fakta och kloka argument och avgjort mer än siffror. Alla kulturer hålls samman av berättelser – företag och varumärken är inget undantag. Hur behåller man kommandot över storyn i en digital värld?
Ett beslut om avknoppning av en koncerndivison till ett eget börsbolag, gav varumärkeschefen lite av en utmaning. Uppdrag: Ta fram ett nytt varumärke och ny profil. Tidsplan: max sex månader. Börsvärde idag: 180 miljarder. Hör om hur SCA:s hygien- och hälsoverksamhet blev Essity “över en natt”.
KRITERIER
”För att nomineras i kategorin Årets Annonsör ska man som annonsör, genom ett framgångsrikt och kreativt kommunikationsarbete baserat på innovativa lösningar, ha bedrivit ett skickligt och innovativt mediearbete tillsammans med sin medierådgivare, eller på egen hand. Annonsören har använt sig av smarta, modiga och gränsöverskridande medieval oavsett storleken på sin mediebudget. Annonsören har med hjälp av sitt medieval utmärkt sig positivt på den svenska medie- och annonsmarknaden.”
Nominerade i StockholmMediaAward, Årets Annonsör:
Arla
Försvarsmakten
IKEA
Klarna
McDonald’s
Oatly
Kundklubben är varumärkets nyckel till lojalitet och värdefull data. Därmed är den kanske den viktigaste kanalen av alla. Men konkurrensen om kunderna är brutal och känslan av utvaldhet finns inte alltid hos medlemmarna. Hur gör de som lyckas? Hur laddar man medlemskapet och hur lyfter man känslan från personnummer till VIP-kund?
Det räcker inte längre för ett varumärke att vara en produkt. En mjölk ska helst vara ett gott samvete också, schampot ett aktivt ställningstagande och tågresan ett inlägg i debatten. Samtidigt ska varumärket kriga för sina marknadsandelar, gå med vinst och växa. Hur går det ihop? Och hur skiljer man ett rent samvete från förslagen green washing?
Dags för reflektion och summering. Vad blev sagt? Vilka frågetecken rätades ut? Vilka gamla sanningar dog och föddes några nya? Och vilka punkter står på to do-listan efter den här eftermiddagens insikter?
Arbete pågår, men vad jobbas det med egentligen? Dags att koppla greppet om den senaste tekniken – den som vi alla måste förhålla oss till, rusta oss för, ställa om till, driva på utvecklingen av eller åtminstone försöka förstå nyttan av. Hur behöver vi som jobbar med varumärken och kommunikation tänka kring innovation? Den här förmiddagen stavar vi oss igenom tidens viktigaste förkortningar: CX, UX, AI, XR och vi nördar ner oss i buzzwords som blockchain, voice och growth hacking. Vad är dagsländor och vad är viktigt på riktigt? Och hur avgör man skillnaden? Innovation och ny teknik är fantastisk! Men att ta reda på vilken roll den har i din organisation är kanske viktigast ändå.
Välkommen till Akt 3 – konkret, fast under ständig utveckling.
Branschexpert och delprogramledare på scen under förmiddagen är Nils Andersson Wimby, Isobar.
Innovation är erbjudandet de flesta som jobbar med varumärken och kommunikation – ja de flesta branscher faktiskt – lockar med. Det nya svarta, det som räddar verksamheten, fångar konsumentens uppmärksamhet och för handlingen framåt. Hur främjar man en innovativ kultur? Hur jobbar man med innovation kopplat till marketing? Och var går gränsen för vad som är innovativt och bara lite annorlunda? En spaning om innovation, tech och marcom.
Hör dem som vågat och lyckats innovera. Hur gjorde de? Hur ansvarsfördelar man mellan avdelningar och hur rollsätter man team? Hur sätter man mål, mäter resultat och följer upp värdet? Hur jobbar man praktiskt med innovation i organisationen? Hjälp oss, panelen!
Hur når du bäst din målgrupp? Frågan är evig, men svaret ständigt nytt. Martech ger möjlig-heter till digital, automatiserad och datadriven kommunikation där fokus flyttas från insikts-drivet till datadrivet, från kampanj till ”always on” och från bombmattor till precisionsstyrning. Nyckelfaktorn är förändring och marknadsavdel-ningen bör byggas om och besättas med growth hackers och robotar. Men sker det någon innovation kring hur vi köper media? Eller är det bara buzzwordsen som är nya?
BEDÖMNINGSKRITERIER
”Årets mediekampanj mot en definierad målgrupp belönar en annonsör och dennes mediebyrå för ett effektivt, disciplinoberoende och gärna oväntat anslag. Kampanjen skall kännas nydanande och helst utmana traditionella medielösningar.”
Kan automatisering, AI och ny teknik göra varumärken mer kreativa, möjliggöra berättande och innovera produkterbjudandet? Hör Julian A. Kramer, Chief Experience Ambassador, på Adobe om möjligheter, “bäst-i-klassen exemplen”, fallgropar och om hans bästa upplevelser.
Alla pratar AI, men vad har man AI till, egentligen? Vad gör vi på marknad- och kommunikationssidan? Kan man skapa verklig nytta med AI eller är det mest en kul grej? 2008 skulle alla ha en app, 2016 stavades framgång VR. Dags att ticka av AI-boxen. Så hur går det till? Berätta för oss, ni som lyckats.
Poddarna tar över i hörlurarna, allt fler väljer ljudböcker och smarta assistenter snackar. Får reklamradion därmed en renässans? Eller har konkurrensen snarare hårdnat? Krävs en ljudstrategi för att lyckas som varumärke idag? Hur hittar man sin egen röst? Hörs ditt varumärke? Och hur låter det i så fall?
Nya tekniker och trender. Men hur skapar man en helhet, var passar de passar in och hur hänger allt ihop? Nyckeln är att börja med konsumenten eller användaren.
Sweden’s got talent! Men varför ska de jobba med marknadsföring när det finns creddiga tech startups? Hur ser tillväxten i vår bransch ut egentligen? Vem väljer att jobba med media och marknadsföring idag och vad är det i så fall som lockar? Vilka kompetenser letar branschen efter och swipar de höger när de ser oss? Och inget StockholmMediaWeek utan rörligt. Rörligt är roligt. Och helt klart effektivt. Så här blir det reklamfilm, online och närkontakt med Youtube också.
Välkommen till akt fyra – akten där vi rör oss in i framtiden i vår jakt på nästa Bråkenhielm, af Klercker eller rentav Zuckerberg?
Branschexpert och delprogramledare på scen för den sista halvdagen av StockholmMediaWeek 2019 är Anna Hjalmarsson, Zenith.
Mätbar tillväxt inom marketing – kan det vara nåt? Growth Hacking och Growth Marketing trendar på floskeltoppen och intresset för snabba experiment, beteendepsykologi och insamlad data är större än någonsin. Hur bygger man bäst tillväxtteam i sin organisation? Är growth hacking en metodik, ett mindset eller en konkret roll? Hur hjälper företeelsen oss att bygga den optimala kundresan för varumärket? Vi frågar den som utbildar flest Growth Hackers i Sverige just nu.
Sweden’s got talent! Men varför ska de jobba med marknadsföring när det finns creddiga tech startups? Hur ser tillväxten i vår bransch ut? Vem väljer att jobba med media och marknadsföring idag? Vilka kompetenser letar branschen efter? Och hur gör vi för att attrahera talangerna och – kanske ännu viktigare – för att få dem att stanna? Om talangjakt, kompetensförsörjning och attraktionskraft.
Vill bidra till en bättre värld genom ett djärvt och hållbart ledarskap. Förespråkar en inkluderande ledarstil baserad på värderingar och mångfald och med målsättning att skapa en kultur av innovation, kreativitet och lycka. För att förändra världen måste vi alla leda, eftersom all förändring börjar med oss själva, med våra egna beslut och det krävs enormt mycket mod att göra och agera annorlunda. Hör Mia Kleregård om drömmen om att arbeta i ett framstående företag inom transformation, teknik och hållbarhet.
Vår bransch lever på att forma bilder av verksamheter och det vi ska sälja. Men vem sätter bilden av oss? Vad har vi för personlighet idag? Hur uppfattas vi av dem vi vill rekrytera? Stämmer bilden med verkligheten? Och varför går ”alla” just nu till tech- och startupsektorn?
Marknadsavdelningen är marketings mittpunkt, redo att ta de snabba beslut som samtiden kräver, bemannad med allt fler kompetenser. Hur bred kan en marknadsavdelning bli egentligen? Hur spetsig behöver den vara? Vilka roller ryms inom företagets väggar och vilka gör man bäst i att köpa in ad hoc? Nu optimerar vi!
Många känner sig kallade, men det finns bara en Head of YouTube i Europa, Middle East och Africa: Cécile Frot-Coutaz. Hon ser YouTube som ”The voice of a generation”, och sin roll som en del av en världsomspännande kulturell konversation.
Schibsted och Bonnier satsar stort på video. Ändå vänder sig de flesta av oss till tv och YouTube när vi vill röra oss online? När segmentering och diverse styrningar är gjorda blir det nämligen knappt någon räckvidd kvar hos de svenska medierna och då gäller minsta motståndets lag: tv-kanalerna och räckviddsmaskinen YouTube. Hur ser taktiken ut framåt? Hur skaffar sig de svenska medierna den täckning som behövs? Måste man gå ihop eller är lösningen att köpa upp varandra?
KRITERIER
Säljorganisationen skall ha skapat stor nytta för sina annonsörer, samt underlättat och förstärkt mediebyråernas arbete. Vi söker ett medieföretags säljorganisation som över tid, på ett innovativt, effektivt och kundvänligt sätt sköter sitt uppdrag.
Nominerade i StockholmMediaAward, Årets Säljorganisation:
Bonnier News
Discovery Networks Sweden
JCDecaux
Schibsted Sales & Inventory
TV4
Visual Art
Varje dag tittar världen på över en miljard YouTube-timmar. Bara Europa står för en fjärdedel av dem. Men hur skapas allt material? Och hur skapas en Youtuber? Online video, social media och influencers i mediemixen? Hur ska man tänka? Och brand safety – är det ens värt risken? Vad gör man om influencern drar ditt varumärke åt ett annat håll än du tänkte?
Två dagar går fort, så vad sa vi egentligen? Branschens framtid summerar, spekulerar och recenserar.
StockholmMediaWeek avslutas alltid med den stora branschfesten, StockholmMediaWeek by Night.
Festen gästas årligen av ca 600 festsugna som genom åren ätit och slagit klackarna i taket. Festen är i år på Café Opera.
Vi ses där kl 19.00!